Fusion, czyli curry z jagnięciny, z czeskim knedlem i sałatką z rukoli

Jeden obiad, czy potrawy, każda z innej kuchni. A jednak pyszne 🙂

Jestem przeciwniczką „gotowców”, ale wiadomo, że od każdej reguły istnieją wyjątki. I tak w czasie wakacyjnych wojaży zaopatrzyłam się w czeskiego knedla w pudełku (dodaj wody, wyrób, ugotuj), co prawda taki tradycyjny jest dużo lepszy, ale w tygodniu bywa mało czasu na gotowanie, a i na coś korony trzeba było wydać, żeby potem przez rok czy więcej nie leżały (no bo ile piwa można przywozić).

Jako dodatek – sałatka z pomidorków truskawkowych i rukoli, skropiona oliwą, octem balsamicznym, doprawiona solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Za to przy mięsiwie się bardziej wysiliłam 😉

40 dkg jagnięciny pokroiłam w kostkę ok 2cm grubości i zamarynowałam w 2 łyżkach koncentratu pomidorowego, 150 g jogurtu naturalnego, garam masali, kuminie, kurkumie, czerwonej ostrej papryce, czosnkusoli morskiej i czarnym pieprzu. (min. 30min, optymalnie kilka godzin, np. można przygotować marynatę rano, i wstawić mięso do lodówki na cały dzień). Następnie mięso obsmażyłam na rozgrzanym oleju, podlałam wodą i dusiłam przez ok. 20-25 min. Na koniec zaciągnęłam sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie.

Jedna myśl na temat “Fusion, czyli curry z jagnięciny, z czeskim knedlem i sałatką z rukoli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code