Frytki z młodych ziemniaków

Mówi się, że frytki z młodych ziemniaków rozwalają się, olej strasznie pryska przy smażeniu, itp. Ja jednak pragnę Wam przedstawić mój sposób na uporanie się z młodymi ziemniakami. Osobiście wolę grube frytki od tych cienkich. Więc proces i czasy podaję dla takich o grubości ok. 1 cm. Na zdjęciu podane z wołowymi burgerami.

Na 2 porcje.
8-10 młodych ziemniaków dokładnie szorujemy. Kroimy w frytki o grubości 1 cm, następnie dokładnie płuczemy zimną wodą. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 8 minut od momentu zawrzenia wody.
Ziemniaki odcedzamy, wykładamy na duży talerz (tacę) i wstawiamy w chłodne miejsce na 10-15min, aby ziemniaki dobrze odparowały.
Do garnka, najlepiej o wysokości 10-15 cm, wlewamy olej do głębokiego smażenia do 2/3 wysokości. Rozgrzewamy go do temperatury 200*C. Wkładamy porcję frytek – tak aby mogły swobodnie pływać i smażymy przez 2 minuty, wyjmujemy i odsączamy na ręcznikach papierowych. Tak postępujemy z resztą frytek. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i ponownie smażymy w nim wszystkie porcje po 4-5 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Ponownie odsączamy frytki z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Przekładamy frytki do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie świeżymi ziołami (np. tymiankiem). Dokładnie mieszamy i podajemy frytki do jedzenia.

Jedna myśl na temat “Frytki z młodych ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code