Francuskie pierożki z kremem czekoladowo-orzechowym z… patelni

Jak się nie ma piekarnika, to się kombinuje. Tym bardziej, że nawet po pół roku, jak myślę nad czymś do upichcenia, to pierwsza potrawa jaka przychodzi na myśl zawsze wymaga piekarnika 😉

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku  5-6cm lub wycinamy z niego kółka o średnicy 5-6cm. Na każdym kwadracie (kółku) kładziemy 1 łyżeczkę kremu czekoladowo-orzechowego i kilka kawałków skórki pomarańczowej. Pierogi zlepiam i smażę na suchej teflonowej patelni 7 min z jednej strony i 5 min z drugiej. Odkładam na kratkę do przestudzenia.

W przypadku korzystania z piekarnika można pierożki posmarować z góry roztrzepanym jajkiem lub wodą. Pieczemy w 175 stopniach przez 15-20min, aż pierożki się zrumienią.

Jedna myśl w temacie “Francuskie pierożki z kremem czekoladowo-orzechowym z… patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code