Faszerowany kurczak w sosie koperkowym

Pychota, na samą myśl ślinka mi cieknie. Uwielbiam koperek.

Składniki (na 4 osoby):
4 pojedyncze filety z kurczaka ♥ 1/2 czerwonej papryki ♥ 2 jajka ugotowane na twardo ♥ 10cm pora ♥ łyżka majonezu ♥ panierka: jajko, mąka i bułka tarta ♥ sos: suszony koper lub świeży posiekany, 250ml słodkiej śmietanki (max. 18%), łyżeczka mąki ziemniaczanej ♥ vegeta, pieprz

Piersi lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy drobno posiekane jajka, por i paprykę, doprawiamy pieprzem i vegetą. Farsz nakładamy na piersi i zwijamy w roladki. Dla pewności można spiąć wykałaczką, ale trzeba pamiętać o wyciągnięciu przed podaniem. Panierujemy: obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na niewielkim ogniu (w sumie około 7-10 minut, aby mięso się wysmażyło w środku).
Do garnuszka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy koperek, mąkę rozrobioną w małej ilości wody. Mieszamy, aż się zagotuje.

Mięso podajemy polane sosem, najlepiej smakuje z ryżem z gotowanymi na parze warzywami (np. brokuł, marchewka).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code