Faszerowane papryki

Od dłuższego czasu miałam ochotę na paprykę. Faszerowaną i zapieczoną z mięsem. Z racji, że ograniczam węglowodany – nie ma „tradycyjnego” ryżu w środku (dla M. ugotowałam osobno ryż i podałam z papryką na talerzu). Jako dodatek – surówka oraz sos jogurtowy z curry.

Składniki na 2 porcje:

– 2 czerwone papryki
– 280 g wieprzowiny (schab, szynka)
– 100 g czerwonej fasoli (1/2 puszki)
– 1/4 cebuli
– sól, pieprz
– olej

sos:
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku (żółtej)
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1 ząbek czosnku 

Paprykom ścinamy czubki, wnętrze wydrążamy z gniazda z nasiennego za pomocą łyżki.

Mięso mielimy z cebulą i odsączoną czerwoną fasolą, doprawiamy solą i pieprzem. Zmielony farsz przekładamy do papryk i mocno ugniatamy.

Wkładamy papryki do żaroodpornego naczynia, przykrywamy „czapeczkami” i całość skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40-50 min. (Jeżeli posiadamy termometr do mięsa – danie jest gotowe gdy mięso w środku osiągnie 70-75*C).

Papryki podajemy z sosem (jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku), surówką oraz ugotowanym ryżem (opcjonalnie)

2 myśli na temat “Faszerowane papryki”

  1. Dobra rada… warto paprykę od środka posypać solą lub warzywkiem będzie fajnie przyprawiona… ja do naczynia dodaję też trochę wody z warzywkiem 😀 Papryki faszerowane rulezzz 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code