Od dłuższego czasu miałam ochotę na paprykę. Faszerowaną i zapieczoną z mięsem. Z racji, że ograniczam węglowodany – nie ma „tradycyjnego” ryżu w środku (dla M. ugotowałam osobno ryż i podałam z papryką na talerzu). Jako dodatek – surówka oraz sos jogurtowy z curry.
Składniki na 2 porcje:
– 2 czerwone papryki sos: |
Paprykom ścinamy czubki, wnętrze wydrążamy z gniazda z nasiennego za pomocą łyżki. Mięso mielimy z cebulą i odsączoną czerwoną fasolą, doprawiamy solą i pieprzem. Zmielony farsz przekładamy do papryk i mocno ugniatamy. Wkładamy papryki do żaroodpornego naczynia, przykrywamy „czapeczkami” i całość skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40-50 min. (Jeżeli posiadamy termometr do mięsa – danie jest gotowe gdy mięso w środku osiągnie 70-75*C). Papryki podajemy z sosem (jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku), surówką oraz ugotowanym ryżem (opcjonalnie) |
Apetycznie, zdrowo i kolorowo!
Dobra rada… warto paprykę od środka posypać solą lub warzywkiem będzie fajnie przyprawiona… ja do naczynia dodaję też trochę wody z warzywkiem 😀 Papryki faszerowane rulezzz 😛