Eskalopki drobiowe po karaibsku

eskalopkim1.jpg

Składniki na 2 porcje:
♥ 
filet z piersi indyka lub kurczaka – ok. 300 g
 1 łyżeczka curry
 sól, pieprz
 masło do usmażenia mięsa
 50ml bulionu drobiowego
1 duży pomidor (obrany z skórki i bez pestek)
 ok. 100g śmietany
 1 łyżka wiórków kokosowych
 1/2 dojrzałego banana
 50ml rumu

Kurczaka kroimy na małe kotleciki, i rozbijamy lekko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy curry. Układamy na patelni, zalewamy winem i czekamy, aż całe odparuje, następnie dodajemy masło i rumienimy na złoty kolor. Mięso przekładamy np. do nagrzanego garnka, żeby nie wystygło, a na patelnie wlewamy bulion i dodajemy drobno pokrojone pomidory. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę (żeby się nie ścięła, trzeba ją najpierw zahartować), wiórki kokosowe oraz rozgniecionego banana. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż śmietana zgęstnieje, a pomidor i banan się rozciapkają. Mięso podajemy polane sosem.

Na zdjęciu zapałki z cukinii, podsmażone lekko na maśle, następnie dodany sos – 100 ml wody, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka miodu i duża szczypta chilli, sól do smaku.

eskalopkim2.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code