Drożdżówki z białym serem i białą czekoladą

Ciąg dalszy moich drożdżowych wyczynów. Tym razem na słodko. Chciałam zrobić coś ala pierożki, ale podczas pieczenia brzegi się rozkleiły. Prawdopodobnie posmarowanie brzegów wodą przed zlepieniem pomoże 😉

Składniki (przed przygotowaniem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową):

  • ciasto
    • 5dkg niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
    • 3dkg świeżych drożdży
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 jajko
    • 50dkg mąki
    • 4 ząbki czosnku
    • 30g sera żółtego startego na tarce
    • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • dodatki:
    • 150g białego, chudego sera
    • 30g cukru waniliowego
    • 1 żółtko
    • 50ml mleka

Przepis: Zaczyn: rozdrabniamy w kubku drożdże, mieszamy z 3 łyżkami mleka, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15minut. Drożdże powinny zacząć rosnąć (pienić się). Nadzienie:ser mieszamy z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Całość rozdrabniamy widelcem (lub mielimy blenderem/malakserem). Ciasto właściwe: czosnek drobno siekamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i czosnkiem, dodajemy drożdże, jajko, masło oraz resztę mleka. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy się połączą wyrabiamy ciasto rękami, aż do otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte, na ok 30, żeby ciasto podrosło. Ciasto dzielimy na 16 części. Każdą porcję formujemy w kulkę, a następnie rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok 0,5cm. Nakładamy na środek czubatą łyżeczkę sera, ciasto składamy na pół. Brzeg smarujemy wodą i zlepiamy. Układamy wszystko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10-15min, aż bułeczki się lekko zarumienią.

Przepis bierze udział w akcji:

2 myśli na temat “Drożdżówki z białym serem i białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code