Drożdżowe bułeczki

Kto nie lubi, pachnącego, pysznego śniadanka podanego wprost do łóżka, kiedy się jeszcze wygrzewa pod ciepłą kołderką Oto przepis na cieplutkie drożdżowe bułeczki, wygodne, bo rankiem je tylko pieczemy , gdyż całość przygotowujemy dzień wcześniej.

Składniki:
♥ 5 dkg niesolonego masła, 
♥ 3 dkg świeżych drożdży, 
♥ 1 szklanka mleka, 
♥ 1/2 łyżeczki soli, 
♥ 1 szczypta cukru, 
♥ 1 jajko, 
♥ 50 dkg mąki, 
♥ oliwa do posmarowania bułeczek.

Wieczorem dnia poprzedzającego śniadanie przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
W międzyczasie drożdże rozcieramy z 3 łyżkami ciepłego mleka i szczyptą cukru. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut, żeby zaczęły rosnąć.
Dodajemy do nich sól, jajko, mąkę, resztę mleka i przestudzone masło. Zarabiamy gładkie ciasto, tak żeby odchodziło od rąk.
Ciasto dzielimy na 10 porcji, i formujemy z nich niewielkie bułeczki. Układamy na blaszce posypanej mąką (tej na której będziemy je piec) pozostawiając odstępy między nimi.
Bułeczki nacinamy lekko i smarujemy z wierzchu oliwą. Całość przykrywamy arkuszem folii spożywczej i dajemy na najniższą półkę do lodówki.

Rano wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy przez około 7-15 min (zależy od wielkości bułeczek i piekarnika) aż się lekko zarumienią. Podajemy można zarówno na słodko, jak i z mięsem, serem czy warzywami.

Jedna myśl na temat “Drożdżowe bułeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code