Drożdżowe bułeczki z papryką i cebulką

Bułeczki z cylku: robisz wieczorem, a rano tylko do pieca. Przepis wrzucony wcześniej zmodyfikowany przez dodanie papryki i cebulki do ciasta.

Składniki (przed przygotowaniem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową):

  • 5dkg niesolonego masła
  • 3dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 50dkg mąki
  • po 2 czubate łyżki posiekanej drobno papryki i cebuli + łyżka mąki do obtoczenia
  • oliwa do posmarowania bułeczek

Przepis: Wieczorem dnia poprzedzającego śniadanie przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy i studzimy. W międzyczasie drożdże rozcieramy z 3 łyżkami ciepłego mleka i szczyptą cukru. Odstawiamy na jakies 15-20min żeby zaczęły rosnąć. Cebulę i paprykę siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Do drożdży dodajemy do nich sól, jajko, mąkę, resztę mleka i przestudzone masło. Zarabiamy gładkie ciasto, tak żeby odchodziło od rąk. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy z nich niewielkie bułeczki. Układamy na blaszce posypanej mąką (tej na której będziemy je piec) pozostawiając odstępy między nimi. Bułeczki nacinamy lekko i smarujemy z wierzchu oliwą. Całość przykrywamy arkuszem folii spożywczej i odstawiamy w chłodne miejsce, bez przeciągów (nie mniej niż 10 stopni; 10-15 jest optymalne). Rano wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy przez około 7-15 min (zależy od wielkości bułeczek i piekarnika) aż się lekko zarumienią.

2 myśli na temat “Drożdżowe bułeczki z papryką i cebulką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code