Drożdżowe bułeczki czosnkowe

Wzięło mnie na bułeczki. Za dużo drożdży kupionych, więc trzeba spożytkować. A że uwielbiamy czosnek, to czemu nie dodać do nich czosnku. Do pysznej kanapki brakuje tylko masełka, platerki pomidora i posiekana cebulka. Szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu do smaku, i orgazm kulinarny zapewniony.

b2

Składniki (przed przygotowaniem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową):

  • 5dkg niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50dkg mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30g sera żółtego startego na tarce
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki

Przepis:

Zaczyn: rozdrabniamy w kubku drożdże, mieszamy z 3 łyżkami mleka, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15minut. Drożdże powinny zacząć rosnąć (pienić się).

Ciasto właściwe: czosnek drobno siekamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i czosnkiem, dodajemy drożdże, jajko, masło oraz resztę mleka. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy się połączą wyrabiamy ciasto rękami, aż do otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od rąk. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy z nich niewielkie bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między nimi. Przykrywamy lnianą ściereczką i dstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na ok. 1h, żeby bułeczki podrosły (powinny mniej więcej podwoić objętość).

Bułeczki posypujemy serem i papryką,  pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

b1

4 myśli na temat “Drożdżowe bułeczki czosnkowe”

  1. Przepyszne:))
    Zrobiłam bez sera i papryki, za to dodalam wiecej soli i troche pieprzu do ciasta, a na wierzchu posmarowalam roztrzepanym bialkiem z czosnkiem:))
    Wyszło przepysznie:))polecam!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code