Czerwone, piklowane jajka

Chciałam coś oryginalnego na Wielkanocne śniadanie. Ale takiego, żeby było jednak na swój sposób tradycyjne. Pomysł podsunęła Dott, za co bardzo dziękuję 🙂 Jajka lekko pikantne, aromatyczne, a także ciekawie wyglądające, pasują nie tylko na Wielkanocny stół, ale również na małe przyjęcia, czy jako dodatek do śniadań czy kolacji.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 250ml koncetratu z buraków (lub świeżego soku z buraków z 2 łyżkami octu)
  • 4 łyżeczki majonezu i 1 łyżka musztardy

Danie przygotujemy na 24-48h przed podaniem. Jajka obieramy ze skorupek, wrzucamy do pudełka/słoika. Cebulę siekamy w piórka, dodajemy do jajek. Całość zalewamy koncentratem z buraków). Zamykamy pudełko i wstawiamy do lodówki. Za każdym razem gdy zaglądamy po coś do lodówki to wtrząsnąć pudełkiem, gdyż jajka są lekkie i mogą wypływać, a chcemy, żeby się równo zabarwiły.

Przed podaniem jajka wyciągamy i płuczemy zimną wodą, osuszamy. Przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy z musztardą i majonezem. Za pomocą szprycy faszerujemy jajka powstałą masą.

3 myśli na temat “Czerwone, piklowane jajka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code