Czerwone curry z mielonym indykiem i warzywami

Dziś przepis na dość szybki obiad – co prawda nie jest to „obiad w 15 minut”, ale myślę, że 4o minut na przygotowanie pełnowartościowego posiłku to też nie jest dużo.

Do potrawy użyłam czerwonej tajskiej pasty curry, wg informacji na opakowaniu została ona wyprodukowana w Tajlandii, importerem są Niemcy, a przywieźli ją nam znajomi z Kanady. Zmierzam do tego, że jest ono ostrzejsze niż dostępna szerzej pasta oferowana przez TaoTao. Osobiście polecam zajrzenie do sklepu z orientalną żywnością albo do skorzystania z zakupów internetowych. Jednak jeśli już macie tą z TaoTao, a lubicie zjeść ostro – użyjcie podwójnej porcji.

Dziś curry podałam z chińskim pszennym makaronem, ale równie dobrze można go zastąpić ugotowanym ryżem.

Natomiast indyka można zastąpić mięsem kurzym.

Składniki (na 2 osoby):

– 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry,
– 1/2 łyżeczki garam masali,
– 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 500g mielonego mięsa z indyka,
– 1 mała cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 czerwonej papryki,
– 2 marchewki,
– 1 pietruszka,
– 10 cm kawałek pora,
– 165 ml mleczka kokosowego,
– sól,
– 3 łyżki oleju,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry, garam masalę, kurkumę i czerwoną słodką paprykę. Prażymy przyprawy przez około 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, zalewamy 100 ml wody i dusimy przez 3 minuty. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez kolejne 10 min rozdrabniając je łopatką. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w zapałki (lub starte na bardzo dużych oczkach) marchewki i pietruszkę, pokrojony w talarki por i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zalewamy wszystko 250 ml wody i dusimy na niewielki ogniu bez przykrycia przez 15 minut – warzywa powinny w tym czasie poddusić, ale być nadal chrupiące. Dodajemy mleczko kokosowe, ewentualnie doprawiamy solą do smaku i po kolejnych 5 minutach dodajemy mąkę wymieszaną z 100 ml wody. Dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code