Czarny chleb

Kolejne danie oparte na przepisie z książki „Uczta lodu i ognia” Chelsea Monoroe-Cassel i Sariann Lehrer. Chleb upiekłam z myślą o duszonym króliku, ale równie dobrze sprawował się w formie kanapek do pracy następnego dnia. Chleb jest zbity, lekko wilgotny, z delikatnym aromatem dodanego piwa.
Chleb niestety następnego dnia trochę się kruszy, ale taki urok drożdżowych chlebów, w dodatku na razowej mące. Można zamienić część mąki (do 1/2) na mąkę pszenną (białą), chleb powinien być mniej zbity.
Chleb piekłam na nagrzanym kamieniu do pizzy, ale równie dobrze nada się tu blaszka wyłożona papierem do pieczenia.

królik-4

Składniki na chlebki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
7 g suszonych drożdży ♥ 330 ml piwa Orval lub innego, ulubionego ciemnego piwa
2 łyżki cukru dark muscovado ♥ 2 łyżeczki soli morskiej
1 jajko ♥ 4-5 szklanek mąki + do podsypania (ja użyłam 5 szklanek mąki żytniej razowej)

Drożdże i cukier rozpuszczamy w piwie. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawi się piania). Przelewamy płyn do dużej miski, dodajemy roztrzepane jajko i sól, a następnie po 1 szklance mąki mieszając, na początku drewnianą łyżką, a gdy ciasto zrobi się gęste – ręką. Gdy dodamy całą mąką, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przekładamy ciasto na blat podsypany mąką i zagniatamy energicznie przez 5 minut.
Zagniecione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto zagniatamy ponownie, uderzając je również pięścią lub wałkiem do ciasta, w celu dobrego napowietrzenia. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na 2 godziny.
Z ciasta formujemy 2 bochenki, lekko nacinamy wierzch w kratkę, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 25-30 minut (lub do momentu kiedy skórka się zarumieni). Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

królik-3 królik-2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code