Cytrynowo-lawendowy kurczak

Poulet au citron et lavende*

Zdecydowanie pierski kurczaka, są częścią która mi najmniej smakuje. Odkąd pamiętam. Zawsze wolałam udko, a najlepiej samą nóżkę, którą łatwo było chwycić w rękę i poogryzać (pierwotne instynkty?) Pieczona nóżka, z chrupiącą skórką. Nic więcej do szczęścia nie było mi trzeba 😉

W oryginalnym przepisie kurczak jest cały, poporcjowany. Ja użyłam samych nóżek. Obranych ze skórki (jeśli ktoś akurat nie jest na diecie, skórkę niech śmiało zostawi). Marynata midowo-cytrynowa, pachnąca lawendą i tymiankiem.

Z kurczakiem, w celu oszczędności czasu, do piekarnika dodałam kawałki ziemniaków. Jako uzupełnienie – surówka.

 

Składniki na 2 porcje:

– 4 nóżki kurczaka
– 10 listków lawendy
– 4 gałązki tymianku
– 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej lawendowego)
–  sok i skórka z 1/2 cytryny
– 2 łyżki oliwy
– sól

– 6-8 młodych ziemniaków
– 2 łyżki oliwy
– 2 gałązki tymianku
– sól
– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Lawendę i tymianek siekamy. Mieszamy z miodem, oliwą oraz skórką i sokiem z cytryny. Do torebki strunowej (lub miski) wkładamy kawałki kurczaka, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min do 4 godzin.

Ziemniaki szorujemy i kroimy na ósemki. Solimy i mieszamy z oliwą, posiekanym tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem (opcjonalnie). Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 30 min do 4 godzin.

Kurczaka razem z marynatą przekładamy do głębokiej blaszki lub naczynia żaroodpornego, obok układamy cząstki ziemniaków. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 45-50 minut. W połowie obracamy kurczaka i mieszamy ziemniaki.

*Oryginalny przepis pochodzi z książki Rachel Khoo „The Little Paris Kitchen”

2 myśli na temat “Cytrynowo-lawendowy kurczak”

  1. w oryginalnym przepisie były kwiaty suszone lawendy, ja kwiatów nie miałam, więc dałam świeże liście 😉 pewnie jest różnica, ale i tak było pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code