Curry z wieprzowiną i batatem

Na 3-4 porcje.
50 dkg batatów obieramy, kroimy w 1-2cm kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10min, odlewamy. 40 dkg wieprzowiny na gulasz kroimy w 1cm kostkę. Na patelni (lub w woku) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy 1 łyżeczkę garam masali, po 1/2 łyżeczki chilli w płatkach, kurkumy, słodkiej mielonej papryki i kuminu – prażymy przyprawy przez 1-2 minuty, mieszając. Na patelnię przekładamy mięso i 1 średnią cebulę pokrojoną w piórka, obsmażamy mięso, podlewamy 150 ml wody, dusimy przez 20min. Dodajemy 4-5 czubatych łyżek kukurydzy, dusimy przez kolejne 10min. Dodajemy ugotowane bataty. Zaciągamy sos 1 łyżką mąki rozrobioną w 50ml wody. Posypujemy posiekaną kolendrą (lub pietruszką).

Jedna myśl na temat “Curry z wieprzowiną i batatem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code