Cukiniowy placek z kołderką z fety

 cukinia2_1.jpg

Składniki:
♥ 1 mała cukinia (duże mają pestki, więc duże stosuję je tylko do nadziewania)
♥ 1 jajko
♥ 1 łyżka mąki
♥ 1/8 kostki sera feta
♥ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
♥ 1 ząbek czosnku
♥ pieprz, chilli, tymianek
♥ tłuszcz do smażenia

Cukinię myjemy i trzemy na tarce. Do cukinii dodajemy jajko, mąkę i pieprz. Mieszamy wszystko razem i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Można uformować kilka małych placków (łatwiej później obracać) albo jeden duży. Smażymy z obu stron tak długo na małym ogniu, aż się zarumieni. 

W międzyczasie jak się placek smaży przygotowujemy kołderkę: miksujemy ze sobą ser, jogurt, czosnek i przyprawy, aż wszystko nabierze puszystej konsystencji. Usmażony placek przekładamy na talerz i smarujemy powstałą pastą. Smacznego!

cukinia2_2.jpg

cukinia2_3.jpg

cukinia2_4.jpg

cukinia2_5.jpg

cukinia2_6.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code