Conchiglioni faszerowane boczkiem i cukinią

conchiglioni.jpg

Składniki (na 2 osoby):
♥ 250 g makaronu Conchiglioni (duże muszle), mi wyszło ok. 30 muszli 

♥ 400 g niezbyt tłustego boczku 
♥ 2 małe cukinie 
♥ 1/2 cebuli 
♥ 2 ząbki czosnku 
♥ 200 g żółtego sera (edamski, gouda) 
♥ koncentrat pomidorowy (100 ml) 
♥ tymianek, bazylia, oregano 
♥ oliwa do smażenia

Boczek siekamy drobno (około 0,5 cm kosteczka – wszystko musi być drobno pokrojone, żeby łatwo się faszerowało muszle) i smażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy posiekaną cukinię, czosnek oraz tymianek z oregano. Podsmażamy, aż cukinia zmięknie. Mieszamy warzywa z boczkiem i odstawiamy do przestudzenia. Koncentrat rozrabiamy z 100 ml wody i zagotowujemy, dodajemy bazylię. Tak przygotowanym sosem smarujemy dno naczynia żaroodpornego (naczynie musi być na tyle duże, aby można było ułożyć wszystkie muszle obok siebie). Do przestudzonego farszu dodajemy starty żółty ser. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj po wrzuceniu na wrzątek musi się pogotować ok. 10 minut). Odlewamy makaron, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy. nakładamy farsz do musli, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przekryciem 15 minut, a następnie odkryty przez 5 minut.

conchiglioni1.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code