Ciasto z owocami i kremem

Szybkie, ubijane, nie da się popsuć 🙂

Składniki:
1 szklanka cukru ♥ 2 szklanki mąki ♥ 4 jajka ♥ 1 kostka margaryny ♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ♥ 1/2 kg owoców
3/4 l kremówki, dobrze schłodzonej ♥ 1/2 szklanki cukru ♥ 1 galaretka owocowa ugotowana w połowie ilości wody

Ubić pianę z białek. Cały czas ubijając stopniowo dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną letnią margarynę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć  owoce (wiśnie, truskawki, maliny, agrest itp.).
Piec 30-40 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.

Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier, na koniec tężejącą galaretkę. Rozsmarowujemy na schłodzonym cieście.
Można również z śliwkami, jabłkami, ale wtedy już nie koniecznie krem do tego pasuje, wtedy tylko cukrem pudrem posypać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code