Powyższy przepis został dostarczony przez CheshireCat, za co bardzo serdecznie dziękujemy.
Ciasteczka doczekały się miana „zlotowych” wśród użytkowników portalu digart.pl z południowej Polski.
Składniki:
- pół kostki masła lub margaryny (12,5dag)
- 10,5dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki kawy rozpuszczalne
- 1 żółtko
- 22,5dag mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posypki czekoladowej
- 1 łyżeczka kakao
Masło pokroić w małą kosteczkę. Umieścić w misce. Dodać 6,5dag cukru pudru, kawę i mąkę. Wbić jajko. Składniki wymieszać łopatkami miksera, następnie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą. Ochładzać 30 minut.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm, wyciąć ciasteczka.
Ciasteczka układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciasteczka. Piec 10-12 minut w temperaturze 175 stopni.
Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny. Powstały lukier umieścic w torebce przezroczystej. Zrobić małą dziurkę i wyciskając lukier robić z niego dekoracje na ciasteczkach. Natychmiast oprószyć czekoladową posypką i kakao. Odłożyć do czasu, aż lukier zastygnie.
Zamiast lukru można użyć polewy czekoladowej lub kakaowej (w garnuszku rozpuścić łyżkę margaryny, dodać łyżeczkę kakao i cukier wedle uznania).
Jeśli nie chce nam się robić polewy, można dodać 50g gorzkiej czekolady, posiekanej drobno, do ciasta
Jedna myśl w temacie “Ciasteczka kawowe”