Chleb gryczany z oliwą

Ciągle szukam idealnego bezglutenowego chleba. Takiego co nie kruszy się za bardzo i jest smaczny sam w sobie. Ostatnio upiekłam gryczany, z dodatkiem oliwy spod suszonych pomidorów. Można ją zastąpić dowolną smakową oliwą lub tradycyjną, bez dodatków. Dodatek tłuszczu i jajka (nawet substytutu) powoduje, że chleb nie kruszy się.

Chleb upiekłam w maszynie, ale równie dobrze można go przygotować w misce – mieszając składniki drewnianą łyżka i upiec w piekarniku.

IMG_6087

Składniki:
♥ 1 łyżka suchych drożdży,
♥ 1 łyżka cukru,
♥ 1 łyżka soli,
♥ 150 ml wody,
♥  2 jajka lub 4 łyżki zamiennika jajka wymieszane z 50 ml wody,
♥  2 szklanki mąki gryczanej,
♥ 50 ml oliwy, np. spod suszonych pomidorów lub innej smakowej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Wypiek w maszynie do wypieku chleba.
Do maszyny wlewamy wodę, oliwę oraz roztrzepane jajka (lub zamiennik), dodajemy sól. Następnie wsypujemy mąkę, na środku robimy dołek, dodajemy drożdże i cukier. Wypiekamy chleb za pomocą progamu do wypieku chleba bezglutenowego (u mnie jest to mieszanie przez 20 min; wyrastanie przez 60 min, oraz wypiek przez 60 min.)

Przygotowanie w maszynie do wypieku chleba.
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy, w której będziemy piec i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45-60 minut, aż chleb się z wierzchu zarumieni.

 IMG_6095IMG_6098

2 myśli na temat “Chleb gryczany z oliwą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code