Chleb czosnkowy z pestkami słonecznika i dyni

Już 2 tygodnie temu upiekłam swój pierwszy chleb, ale nie byłam z niego zadowolona 😉 Przepis dopracowałam i wyszedł pyszny. Przepis jest moją inwencją twórczą 😉 po prostu wiem jaka konsystencja drożdżowego jest „odpowiednia” i na tej podstawie dobrałam ilość składników.

3dkg świeżych drożdży rozkruszyłam i wymieszałam w 1/2l kubku z 2 łyżkami ciepłej wody, 1/2  łyżeczki cukru, szczyptą soli i 1 łyżką mąki chlebowej. Odstawiłam na 15min do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypałam 300 g mąki chlebowej, dodałam 2 łyżki oleju, po 1 garści pestek słonecznika i dyni, drobno posiekane 3 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz wyrośnięte drożdże. Całość wymieszałam drewnianą łyżką, stopniowo dolewając 200ml ciepłej wody. Gdy składniki się połączyły zaczęłam ręcznie wyrabiać składniki, najpierw w misce, następnie już na blacie, w sumie 10-15 min. Uformowałam kulkę, oprószyłam mąką i ułożyłam ją na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na ok. 1h w ciepłe miejsce (ciasto co najmniej podwoiło swoją objętość). Piekłam w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 40 min w towarzystwie kokilki wypełnionej gorącą wodą, poprawiającej warunki wilgotnościowe w piekarniku.

7 myśli na temat “Chleb czosnkowy z pestkami słonecznika i dyni”

  1. w przypadku tego przepisu w chlebku delikatnie czuć czosnek, ale raczej nie ma się po zjedzeniu kromki zabójczego oddechu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code