Cesnaková polievka na kaczych nóżkach

Winter is coming… to zdanie kojarzą wszyscy fani „Gry o Tron„, ale tym razem nie filmowo. Okres jesienno-zimowy, to czas kiedy w mojej kuchni dominuje mięso, takie z tłuszczykiem, mączne dodatki (kluski, pierogi, bynajmniej nie z owocami) oraz zupy, przygotowane na wywarze mięsnym, z dodatkiem imbiru, czosnku, chilli i innych rozgrzewających dodatków. Ponadto, nieodłącznie z zimowymi wyjazdami na Słowację (i na Czechy w sumie zresztą też), zaraz obok smażonego sera, kojarzy mi się ichniejsza zupa czosnkowa. W przeciwieństwie do francuskiej zupy czosnkowej, cesnaková polievka jest przygotowana z klarownego bulionu (oczywiście istnieje kremova cesnaková polievka, która jest z dodatkiem śmietany), a oprócz grzanek dodaje się do niej żółty ser i pokrojoną w kostkę szynkę oraz często także żółtko.

Poniższy przepis nie jest tradycyjną recepturą, tylko próbą odtworzenia smaku, które pamiętam z minionych zimowych wyjazdów 🙂 A i mięso i warzywa z bulionu zostają, więc można je wykorzystać np. jako farsz do pierogów lub naleśników.

czosnkowa-1

Składniki 4 porcje:
bulion*:
♥ 2 kacze nóżki
♥ 3 marchewki,
♥ 2 pietruszki,
♥ 1/4 selera,
♥ ok. 10 cm kawałek pora,
♥ 4-5 kulek ziela angielskiego,
♥ 2 liście laurowe
♥ sól
♥ 2 litry wody

♥ 16 ząbków czosnku
♥ 1 mała cebula
♥ 3 łyżki masła klarowanego
♥ 4 kromki chleba
♥ 100 g żółtego sera
♥ 100g szynki
♥ natka pietruszki

*bulion z kaczych nóżek można zastąpić 2 litrami bulionu ugotowanego na dowolnym innym mięsie

Żeliwny garnek (lub taki o grubym dnie) rozgrzewamy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem kacze nóżki układamy na dnie garnka i smażymy z obu stron po 5 minut, tak aby wytopił się tłuszcz. Następnie dodajemy obrane warzywa i dusimy pod przykryciem przez 20 minut – w połowie tego czasu warzywa przewracamy na drugą stronę. Do podduszonych warzyw i mięsa wlewamy 2 litry zimnej wody i dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny – bulion powinien tylko delikatnie „pyrkać”.
Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa, następnie przecedzamy bulion przez sitko wyłożone gazą. Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnku po bulionie roztapiamy 1 łyżkę masła i szklimy na małym ogniu cebulę i czosnek (pilnujemy, aby czosnek się nie przypalił – zrobi się gorzki). Do czosnku i cebuli wlewamy odcedzony bulion, doprowadzamy do wrzenia.
Chleb kroimy w kostkę, podsuszamy go najpierw na rozgrzanej, suchej patelni przez 3-4 minuty (mieszając), następnie dodajemy 2 łyżki masła czekamy aż się zarumienią (dalej mieszając).
Szynkę kroimy w kosteczkę, ser trzemy na tarce, natkę pietruszki drobno siekamy. W miskach układamy ser, szynkę i pietruszkę. Wlewamy gorącą zupę i dodajemy grzanki.

czosnkowa-4czosnkowa-3

czosnkowa-2

Jedna myśl na temat “Cesnaková polievka na kaczych nóżkach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code