Burgery wołowe

Przepis na burgery pochodzi z Kwestii Smaku. Oczywiście wybrałam wariant z tymiankiem, który uwielbiam. Początkowo byłam przerażona, gdy po dodaniu jajka do mięsa masa zrobiła się strasznie mokra i nijak nie chciała się skleić. Jednak po dwóch głębokich wdechach uformowałam delikatnie burgery i po ułożeniu ich na rozgrzanej patelni jajko szybko się ścięło „sklejając” masę w kształtne burgery.

Burgery podałam bez bułek, ale z tradycyjnymi warzywnymi dodatkami, z najprostszym na świcie sosem 😉 oraz frytkami z młodych ziemniaków.

Przepis na 2 porcje

Sos
2 łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy i 1 łyżkę keczupu mieszamy dokładnie razem. 

Burgery
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy na niej posiekaną 1/2 cebuli. Odstawiamy do przestudzenia. 250 g ładnej (bez przerostów i tłuszczu) wołowiny siekamy dokładnie (ja użyłam do tego malaksera). Do mięsa dodajemy 1 małe (lub 1/2 dużego) roztrzepane jajko, zeszkloną cebulkę, 1 łyżeczkę świeżego posiekanego tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Masę mieszamy dokładnie i formujemy z niej burgery, które następnie smarujemy dokładnie olejem. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy burgery po 7 min z każdej strony.

Na talerzu układamy poszarpane liście sałaty lodowej, następnie burgery, które polewamy sosem. Na burgerach układamy plasterek pomidora, plasterki ogórka konserwowanego oraz krążki świeżej cebuli. Podajemy z frytkami z młodych ziemniaków.

Jedna myśl na temat “Burgery wołowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code