Budyń jaglany z musem jabłkowym

Chyba przepadłam w temacie budyniu jaglanego. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, o czym już wspominałam przy okazji kotletów z kaszy jaglanej i jajek. A przyznacie, że nie ma nic lepszego niż smaczny i zdrowy deser, który można jeść na ciepło, na zimno, w domu i na wycieczce czy w pracy.

Jeszcze teraz kiedy dotarł do nas zamówiony Béaba Babycook, w którym ugotuję i zmiksuję kaszę z dodatkami oraz zrobią sos z owoców gotowanych na parze (na zdecydowaną większość w stanie surowym mam alergię, ale w razie czego z surowych owoców mus również można przyrządzić). Urządzenie kupiłam z myślą o K., żeby robić mu zupki, gotować warzywa i mięso na parze, ale na razie jest jeszcze na diecie mlecznej. Myślę, że za kilka miesięcy taki deser będzie jadł również i on.

Na razie w Babycooku zrobiłam jeszcze ziemniaczane purée, a w kolejce czeka pasternak 😉

Składniki (na 4 porcje):
♥  100 g kaszy jaglanej,
♥  250 ml mleka roślinnego,
♥  2 łyżki śmietanki kokosowej (95% kokosa, w temperaturze pokojowej ma postać stałą),
♥  ziarenka z 1/2 laski wanilii,
♥  1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu (opcjonalnie),

♥ 2 soczyste jabłka,
♥ 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Kaszę kilkakrotnie przepłukujemy gorącą wodą (aby nie była gorzka). Zagotowujemy 250 ml wody, wrzucamy do niej kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, aż kasza wypije całą wodę (Babycook: gotujemy kaszę w koszyczku do gotowania kasz/ryżu, poziom 3, dodając do pojemnika na kaszę dodatkowo 5 łyżek wody).

Ugotowaną kaszę oraz pozostałe składniki budyniu blendujemy za pomocą blendera kielichowego na gładką masę.

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Na patelni prażymy jabłka z 100 ml wody, aż zaczną się rozpadać (Babycook: gotujemy pokrojone jabłka na parze, poziom 2). Do jabłek dodajemy cynamon i blendujemy na gładki mus.

Budyń wraz z musem nakładamy do pucharków. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu. Gotowy deser można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code