Bezy cytrynowe

Ćwiczę bezy. Cytrynowe, w cupkejkowych papilotkach 🙂

Składniki:

  • 2 białka
  • 8 łyżek cukru kryształ (średni lub drobny)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 szczypty kwasku cytrynowego

Białka ubijamy na sztywno (nie tylko żeby nie wylatywała z miski, ale również, aby nie spływała z trzepaczki/widełek). Dodajemy po 1 łyżce cukru, ubijając ciągle, tak aby cukier się się rozpuścił. Dodajemy mąkę i kwasek cytrynowy. Piana powinna być sztywna, nielejąca się. Nakładamy ją do foremek lub na blachę. Pieczemy przez 45 min w piekarniku nagrzanym do 125 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code