Bezglutenowe ciasto drożdżowe z owocami

Ostatnio głośno o nowym serialu HBO – „Leftovers”. Uległam reklamom (zasłyszanym w radio) i oglądam. Na razie przynajmniej.
Nie mniej jednak hasło 
„leftovers” kojarzy mi się jednoznacznie, z różnymi resztkami w kuchni, z których czasem coś się udaje zrobić całkiem smacznego. I tak powstało to ciasto 😉 Bazowałam na drożdżowym z owocami, masło zamieniłam na klarowane, mleko na roślinne, a mąkę na bezglutenową. Tylko jajek nie odważyłam się niczym zastąpić. Może następnym razem 😉

ciasto-3

Składniki na średnią blachę:
1/3 kostki świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych ♥ 3/4 szklanki mleka roślinnego
1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej ♥ 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki z amarantusa  ♥  2 czubate łyżki cukru dark muscovado
2 jajka ♥ 100 g klarowanego masła
2 szklanki owoców sezonowych (np. truskawki, czarna porzeczka i jagody)
kruszonka: 50 g klarowanego masła ♥ 1/2 szklanki cukru ♥ 1/2 szklanki mąki gryczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na kruszonkę zagniatamy na jednolitą masę, wstawiamy do lodówki.
Mleko podgrzewamy (musi być ciepłe, ale nie gorące), masło topimy w garnuszku. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, zalewamy odrobiną mleka – tak aby przykryło drożdże – i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min – drożdże powinny urosnąć, masa się spienić.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, roztopione masło, ciepłe mleko oraz drożdże, całość mieszamy na jednolitą masę drewnianą łyżką. Gdy składniki się wymieszają, można albo wyrobić ciasto rękami, lub (jak ja to robię) pomieszać jeszcze łyżką, ale tak aby „napowietrzyć” ciasto (ciasto jest lekko lejące się, a ja nie lubię, jak mi się coś klei do rąk). Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Odstawiamy, przykryte ściereczką, na 30 min w ciepłe miejsce, aby podrosło (o 0.5 do 1 wysokości).
W między czasie owoce większe owoce kroimy na kawałki. Na podrośnięte ciasto wykładamy owoce  – dość gęsto, lekko dociskając. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzimy ok. 15 min przy uchylonych drzwiczkach, następnie można wyjąć i jeść 🙂

ciasto-4ciasto-1 ciasto-5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code