Barszcz na zakwasie z buraków

Nie jestem może jakąś wielką miłośniczką zup, jednak barszcz mogę jeść dość często. Zarówno taki zabielany z podsmażonymi ziemniakami i jajkiem (prawdę mówiąc, przydałoby się przepis na sam zabielany barszcz dodać), jak i klarowny – szczególnie ten przyrządzony na zakwasie z buraków. Ten drugi smakuje dobrze solo, jak i w towarzystwie uszek z grzybami lub mięsem oraz z chrupiącym krokietem. 

Barszcz na zakwasie w wersji postnej, przygotowany na warzywnym bulionie, z dodatkiem wywaru z grzybów oraz uszkami grzybowymi jest u mnie w domu obowiązkową pozycją wigilijną. Na co dzień natomiast możemy wykorzystać mięsno-warzywny bulion (powstały z np. gotowania mięsa do krokietów, uszek czy pierogów z mięsem).

img_3769_dxo

Składniki na 8 porcji:
♥ 1,5 l soku z kiszonych buraków,
♥ 1,5 l bulionu warzywnego*,
♥ 100 ml wywaru z grzybów** (opcjonalnie),
♥ 2-3 ząbki czosnku ukiszone wraz z burakami (opcjonalnie),
♥  1 łyżka oleju***,
♥ sok z 1 cytryny,
♥ 1 łyżeczka majeranku,
♥ sól,
♥ pieprz.

Uwagi:
* Bulion warzywny możemy zastąpić bulionem mięsno-warzywnym.
** Wywar z grzybów jest zazwyczaj efektem ubocznym moczenia suszonych grzybów (zalanych gorącą wodą). Składnik ten można pominąć lub zastąpić dodatkiem kilku kawałków suszonych leśnych grzybów przy przygotowywaniu bulionu.
*** W wersji niewegańskiej można zastąpić masłem, a w przypadku przyrządzania zupy na bulionie mięsno-warzywnym – pominąć.

Bulion wraz z wywarem z grzybów, czosnkiem i olejem zagotowujemy, skręcamy ogień na minimum i wlewamy do garnka sok z kiszonych buraków oraz sok z cytryny. Dodajemy majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzewamy do temperatury odpowiedniej do podania, nie doprowadzając do wrzenia – barszcz straci wtedy różowo-czerwony kolor i zacznie brązowieć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code