Babeczki krówkowe

Babeczki zrobiłam dla jubilata z okazji okrągłych urodzin. Dziwnie do mężczyzny mi było iść z kwiatami, więc poszłam z koszem babeczek 😉 Smakowały 🙂

Składniki na ok 50 babeczek:
500g mąki ♥ 320g masła ♥ 100g cukru pudru ♥ 2 żółtka ♥ 1 puszka masy krówkowej ♥ 250g serka mascarpone ♥ czekolada, bakalie, owoce do dekoracji

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąki, zagniatamy ciasto i wkładamy na 1h do lodówki. Foremki wykładamy papierkami do babeczek lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Polecam papierki, bo smarowanie karbowanych foremek jest straszne ;). Wylepiamy foremki ciastem na grubość ok. 5 mm. Ja rozwałkowałam ciasto i foremką wykrawałam okrąg i przyklejałam go do foremki. Nakłuwamy na środku ciasto wykałaczką – żeby od ciepłego powietrza nie wypchało nam ciasta do góry. Pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (aż nabiorą złotawego koloru). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Po przestygnięciu wyjmujemy z foremek i napełniamy masą przygotowaną z zmiksowanej masy krówkowej i serka mascarpone. Nie należy wypełniać po brzegi, bo w czasie “wciskania” owoców i innych dekoracji może nam się przelać.

Po przygotowaniu babeczki należy przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code