Ajerkoniak

Ojciec chwalił się zawsze, jaki to on dobry ajerkoniak robił. „No to zrób” – „Nie zrobię, bo zgubiłem przepis, a nie pamiętam proporcji. Ale pyszny był”. To rogatek znalazł przepis na Targowisku Kalorii, pokazuje ojcu – „To ten przepis!”‚

Ajerkoniak już zrobiony 2 tygodnie temu. Z podwójnej porcji. Puszysty, gęsty.  Nie przepadam ostatnio za zbyt wysokoprecontowymi trunkami, więc rozcięczam trochę albo schłodzonym mlekiem zagęczonym albo lodem. Ale sam w sobie też pyszny.
Składniki na 1l ajerkoniaku:

  • 6 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego.
  • 1/4 litra mleka
  • 1/4 litra mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1/4 litra spirytusu

Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, aż uzyskamy puszystą, gładką masę. Do żółtek powoli dolewamy mleko i spirytus, ubijamy jeszcze przez ok. 5min. Rozlewamy do butelek, zakręcamy. Dobrze jak ajerkoniak sobie trochę dojdzie.

2 myśli na temat “Ajerkoniak”

Pozostaw odpowiedź adam Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code