Sałatka z pora, kukurydzy, jajek i sera

Sałatka na pikniku miała wzięcie, tak że nawet miskę wylizali 🙂 Szybka i dobra.

Składniki:

  • 2 średnie pory
  • 6 jajek
  • 200g żółtego sera
  • puszka kukurydza
  • majonez, sól i pieprz do smaku

Por myjemy, usuwamy zielone liście. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w drobną kostkę, lub trzemy na dużych oczkach na tarce. Ser trzemy na średnich oczkach na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, tak aby sałatka się „trzymała razem”. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

8 myśli na temat “Sałatka z pora, kukurydzy, jajek i sera”

    1. W prostocie siła, dorbze, że pokazałaś to proste acz najpyszniejsze oblicze polskiego śniadania uważam, że takie sałatki czynią śniadania polskie najfajniejszymi w Europie! Niech się schowają croissanty, bagietki, angielskie tosty i fasola. Bez takich sałatek życie straciłoby sens 😉

  1. Niestety, salatka wyszla mdla i oporna na dosmaczanie (czesc przesolilam, do czesci dodalam ogorek kwaskowy, czesc zostawilam jak w przepisie). Nie idzie tego zjesc, wycodzi jakas mdla breja serowo jajeczna. Szkoda. Moze gdyby bylo mniej sera i cos co ma kopa typu ogorek kiszony czy wedzona szynka, to bylby jakis smak.

  2. Nie solisz pora i nie odstawiasz az pusci soki i bedzie mniej ostry?-to rzeczywiscie musi byc okropne w smaku…bleee….! I po jaka … ten ser? zamiast niego doradzam fasolke czerwona.

    1. Tak spaghetti to zaerazm sama nazwa makaronu (nitki u nas się mf3wi na to) oraz jako już całosc makaron z sosem. U nas się tak przyjęło że spaghetti to makaron (nie wazne jaki) z sosem pomidorowym. Nazywanie kogoś POLAKIEM CEBULAKIEM świadczy tylko o Twojej kulturze, a mianowicie jej braku.

  3. Prawda jest taka, że ser serowi nie równy. Rzeczywiście pasuje tutaj ser o bardziej wyrazistym smaku.

    Do tego zawsze (do wszystkiego) używam majonezu kieleckiego, który ma wyrazisty smak (wszystkie inne są dla mnie mdłe, niezjadliwe) i czuć go w sałatce.

    Nie solę pora i nie odsączam żeby był mniej ostry, bo po to daję por, żeby sałatka była ostra.

    Soli zawsze używam niewiele, za to dominującą przyprawą jest tu pieprz. Tak że wychodzi ostro (por-pieprz)-słodka(kukurydza) sałatka.

    Zgadzam się ponadto że jest to przystawka, dodatek do dania głównego, a nie do jedzenia solo.

  4. Sałatka jest super, szczególnie do grila czy dobrej wędliny.Trzeba użyć dobrego sera i ja również polecam majonez kielecki :-).
    Pyszny i prosty przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code