Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

lasagne01b.jpg

Składniki na 6-8 porcji:
 1 kg świeżych liści szpinaku
♥ dwa podwójne filety z kurczaka (~0,8-1,0 kg)
♥ 0,4 kg startego żółtego sera
♥ 2 łyżki masła + masło do smażenia kurczaka
♥ 2 łyżki mąki
♥ 250 ml mleka
♥ sól, pieprz
♥ 4 ząbki czosnku
♥ tymianek
♥ makaron do lasagne

Liście szpinaku myjemy, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ocieknięcia.
Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki (0,5-1,0 cm). Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
2 łyżki masła topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i rumienimy na złocisty kolor. Dolewamy mleka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy intensywnie mieszając. Sos powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu, tak żeby makaron nie dotykał dna. Układamy warstwę makaronu, polewamy znowu sosem, na to 1/3 mięsa, 1/3 szpinaku i 1/3 sera. Następnie jeszcze dwukrotnie: makaron, sos, mięso, szpinak, ser. Posypujemy całość tymiankiem, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25 minut. Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 5 minut.

lasagne01a.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code