Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

lasagne01b.jpg

Składniki na 6-8 porcji:

1 kg świeżych liści szpinaku ♥ dwa podwójne filety z kurczaka (~0,8-1,0kg) ♥ 0,4 kg startego żółtego sera ♥ dwie łyżki masła + masło do smażenia kurczaka ♥ dwie łyżki mąki ♥ 250 ml mleka ♥ sól, pieprz ♥ 4 ząbki czosnku ♥ tymianek ♥ makaron do lasagne

Liście szpinaku myjemy, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ocieknięcia.
Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki (0,5-1,0cm). Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
2 łyżki masła topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i rumienimy na złocisty kolor. Dolewamy mleka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy intensywnie mieszając. Sos powinien mieć gęstość kwaąsnej śmietany..
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu, tak żeby makaron nie dotykał dna. Układamy warstwę makaronu, polewamy znowu sosem, na to 1/3 mięsa, 1/3 szpinaku i 1/3 sera. Następnie jeszcze dwukrotnie: makaron, sos, mięso, szpinak, ser. Posypujemy całość tymiankiem i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 20-30min. (zaglądać czy makaron zmiękł).
lasagne01a.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>